K-lexika #4 - My k-blog

2015. december 21., hétfő

K-lexika #4



Ismét k-lexika! :) *yay* A mai ismertetőben magukról a kiadásokról fogok szót ejteni, hogy jobban kitisztuljon a kép az albumok és single lemezek körül.

A lemezeket eredetileg átmérő és fordulatszám alapján csoportosították, de mivel a bakelitlemezek már nem jellemzőek a mai világ zeneiparára így áttértek egy olyan tematikára, ahol a dalok száma és lejátszás hossza a meghatározó.


single azaz kislemez
A kislemezen általában 1-2 dal található, vagy egy dal feldolgozását, instrumental változatát tartalmazza. A kislemezen szereplő dalok többnyire egy nagyalbum eljövetelét jelzik. Ezekhez általában MV is készül. A single megjelenhet fizikális formában, ahol a boltok polcaira kerül, de kiadhatják digitálisan is, amikor le tudjuk tölteni és online megvásárolni.
Pl.: a SHINee kiadott 3 japán kislemezt (Your Number; Sing Your Song; DxDxD) 2015-ben és ezek a dalok megtalálhatók a 2016 januárjában megjelent nagy albumukon.

lead single/title track

Ezek azok a dalok, melyekkel az énekesek promotálni szeretnék albumaikat. Ezekkel a számokkal lépnek fel a legtöbb műsorban és forgatnak hozzájuk klipeket is. Gyakran már a teljes album előtt nem sokkal megjelennek és, mint ahogyan említettem az előbb, beharangozzák a nagy album érkezését. A title track is ehhez hasonló, de nem minden esetben jelenik meg az LP előtt.

maxi-single
A maxi-single a megszokott 2 daltól több számot is tartalmaz. Ez kb. 15 perc hosszú.
Pl.: After School - "First Love" 6 dalt tartalmazó maxi-single lemeze.

EP (= extended play) azaz minialbum
Az EP, amit Japánban és Dél-Koreában főként minialbumként emlegetnek, kb. 20-25 perc hosszú. Hosszabb, mint egy single, de nem elég hosszú ahhoz, hogy nagy albumnak számítson. (Ezt a típust középlemezként fordítják a magyar nyelvben.)
Pl.: a 2NE1 második minialbuma, amely 21 perc hosszú és 6 számot tartalmaz.

nagy album (LP = long play)
A nagylemez vagy album talán a legismertebb típus. Ezek általában háromnegyed órás felvételek, akár 10-12 dallal is a listán. Angolul stúdióalbumként is fordítják. Neve magában hordozza, hogy sokáig tart őket hallgatni.
Pl.: TVXQ - "Spellbound" albuma, ami az újracsomagolt változatban 15 dalt tartalmaz és közel 60 perc hosszú.

mixtape
A mixtape eredetileg egy válogatás volt, amit bárki elkészíthetett a kedvenc dalaiból. Népszerű volt a lemezlovasok körében is, akik ezeken keresztül mutatták meg képességeiket. Dél-Koreában a mixtape azonban egy sokkal inkább hip-hop körökben létező fogalom. Elsősorban rapperek készítenek efféle albumokat, ahol gyakran saját, egyéni szerzeményeiket mutatják be. Ha egy rapper bandában van előszeretettel jelentet meg mixtape albumot, hiszen a rajta található számok nem minden esetben kerülhetnek fel stílusbeli különbségek miatt a közös albumokra. A mixtape albumok azonban nem csak saját szerzeményeket, hanem feldolgozásokat is tartalmazhatnak. Ezek nem minden esetben jelennek meg és kerülnek eladásra, céljuk, hogy az előadó bemutatkozhasson egyedül, igazi stílusjegyében is, hiszen egy bandán belül nem mindig tud az egyéni tehetség kibontakozni. Ezen felül a mixtape albumokra felkerülhetnek vulgáris tartalommal bíró számok is, melyeket a cenzúra, mivel nem kerül hivatalos eladásra, nem tilt be.
Pl.: 5Zic (M.I.B) kiadott egy ilyen mixtape albumot, de Rap Monster és Suga (BTS) is osztottak már meg efféle lemezt.

repackage
A repackage egy igen népszerű jelenség a koreai popiparban. Én azt mondanám, hogy a repackage sokszor a "hab a tortán". Ez azt jelenti, hogy egy adott albumot új külső csomagolásban és új dalokkal együtt ismét kiadnak. Lehet szó minialbumról is, de jellemzőbb a nagy albumoknál. Ilyenkor megváltozik a vezér single is az albumon.
Pl.: a SHINee kiadta "Odd" albumát, melyen a vezér single a View volt. Hamarosan érkezett a repackage (= újracsomagolt) változat, ekkor az album neve "Married to the Music"-ra váltott, hiszen az új dal is ezt a címet viselte. Emellett került még 3 új dal is a listára. Ilyenkor a borító is változik.


Bal oldalt a repackage előtti "Odd", jobb oldalt a repackage utáni "Married to the Music" album borító

compilation album
A szó "válogatást" jelent és ez pontosan az, aminek gondolnánk. Amikor már elég sok száma megjelent egy előadónak gyakran készítenek egy válogatást, ahova a legsikeresebb dalaikat választják be. Van, hogy a tagok válogatják ki kedvenceiket és ezek kerülnek az albumra. Ezek ugyanúgy megjelennek és megvásárolhatók. Általában a "The Best" (= legjobb) szokott az efféle albumok címébe kerülni. Előfordul, hogy ezekre az albumokra új single dalok is felkerülnek.
Pl.: Girls' Generation The Best, melyre 4 új single dal is felkerült.

original soundtrack album (OST)
Ezek az albumok egy film vagy sorozat betétdalait tartalmazzák. Számos rajongó legnagyobb bánatára ezek nem minden esetben jelennek meg hivatalosan.
Pl.: a "You're Beautiful" dorama betétdalainak albuma elérhető, de a "We Broke Up" web drama dalai nem.

concert/live album
A live, azaz élő albumokon olyan felvételeket hallhatunk, melyeket az adott koncert során adott elő az énekes vagy banda. Ilyenkor a koncertre készült különleges feldolgozásokat is meghallgathatjuk.
A koncert albumok azon dalok válogatását tartalmazzák, melyek a koncerten is elhangzottak - nem feltétlenül élő verzióban.
Pl.: Daesung - "D-LITE DLive in Japan" albuma, ahol Daesung 2014-es élő előadásait hallhatjuk és azt is, ahogyan az örömteli japán rajongók együtt éneklik kedvenc számaikat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése