K-lexika #2 - My k-blog

2015. november 6., péntek

K-lexika #2


Ebben a posztban egy kicsit a comeback és előadások témáját fogjuk boncolgatni. Mi az a comeback? Instrumental vagy MR Removed? Ad-lib?! A válaszokat lent megtaláljátok! :)


teaser
Ez a „to tease” igéből ered, ami azt jelenti "kínozni" vagy (játékosan) "kötekedni". Magyarul ezek az előzetesek. A K-pop előadók terén ez már igen komoly formákat ölt, amikor csak egy-egy tagról jelennek meg a teaser képek és/vagy videók (többnyire) előre meghatározott időközönként, egészen aprólékosan kidolgozott tervek szerint. Gyakran hangalapú előzeteseket is megosztanak a kiadók a tényleges megjelenés előtt. Amikor megjelenik a teaser akkor a banda több hónapos előkészületei célba érnek, azaz fixálódik a comeback pontos dátuma!

M/V
Az M/V annyit jelent, mint music video, tehát zenés klip. Ezekben láthatunk történeteket, táncos előadásokat vagy egyszerűen érzelmeket kifejező jeleneteket. Általában az MV az első, ami megjelenik, majd azonnal az album is. A japán videoklipek a PV jelzéssel vannak ellátva, mely a promotional video” (azaz promociós videó) rövidítése.

comeback és comeback/showcase stage
Megtörtént a comeback! A comeback tehát azt jelenti, amikor egy előadó új dalt ad ki és visszatér, ahogyan azt az angol szó jelentése is magában hordozza. Mivel az énekesek szeretnék, hogy sokan hallják műveiket promócióba kezdenek. Ilyenkor tartanak egy comeback stage előadást, ahol először adják elő új dalukat – ez általában valamilyen music show közvetítésében történik. Ha a banda friss vagy akár lényegesebb változásokon megy keresztül showcase stage lesz az előadás neve, mivel a showcase” a bemutatást jelenti – tehát bemutatkoznak a közönségnek. Ezeket inkább termekben, színházakban tartják, de akár nagyobb bevásárlóközpontok is alkalmas helyszínnek minősülhetnek.

music show
Ezek a zenei műsorok, ahol az éppen promotáló idolok fellépnek. Itt többféle szempont alapján kerülnek elbírálásra a dalok, ahol döntően a közönség véleménye számít - fontos még a nézettség a videókon, az albumeladások, zenei listákon elért helyezés vagy letöltések száma is. Minden héten győztest választanak, akinek a munkája a legtöbb pontot éri el. A szabályok műsoronként változóak. Ha a dalszöveg vagy koreográfia nem megfelelő akkor meg kell változtatni a fellépőnek, de akár ki is tilthatják a műsorból. Ilyen műsor pl. az Inkigayo, M! Countdown vagy Music Bank.

all-kill
Ez egy különleges dolog, méghozzá azt az állapotot jelenti az all-kill, amikor a kiadott dal minden főbb zenei lista első helyén állhat. Hatalmas megtiszteltetés az, ha az előadó perfect all-kill”-t ér el, ez ugyanis annyival másabb, hogy egy időben áll a dal a zenei listák élén. Ez ritkaságnak számít, épp ezért olyan különleges.

MR removed
Az MR (music record) removed (to remove = eltávolítani) azt jelenti, amikor egy zenei műsor előadása alól eltávolítják a zenei alapot, háttérzajokat, háttérvokálokat és egyéb hangokat. A videók minősége nem tökéletes, mivel ez nem profi munka, de egyszerű céljuk, hogy meghallgathassuk, hogy milyen is az énekes nyers, aláfestés nélküli hangja. (Pl.: Ailee - Singing Got Better)

instrumental = inst.
Az intrumental a puszta zenei alap, melyben egyáltalán nincs énekhang. A köztes kategória, amikor a háttérvokálokat benne hagyják – ezeket „no main vocal” néven tüntetik fel, de a "less vocal" is általában ezt jelenti. (Pl.: instrumental - no main vocal - eredeti dal)

lip-sync
A lip-sync azt jelenti nyersfordításban, hogy ajak-szinkron. A teljes lip-sync olyan, mint a playback. Ilyenkor az énekes hangját elhalkítják, és a felvételt játsszák.  Nagyobb színpadokon szokás, hogy halkan játsszák be az eredeti dalt, de az énekes ugyanúgy énekel – ez a hangosítás miatt van így. A legmagabiztosabb és legtehetségesebb énekesek nem használják ezt, vagy legalább igyekszik elkerülni és a tiszta zenei alapra énekelnek teljes mértékében.
Olyankor is lip-sync-et alkalmaznak, ha a koreográfia túl sok ugrálással vagy komplikált mozdulatokkal jár. (Pl.: Teen Top - Rocking)

ad-libs
Az ad-lib többnyire improvizált hajlítás. Ezek nincsenek a kottában, hanem a főénekesre bízzák. Általában a többi tag énekel és egy tag végzi eközben az ad-libeket. Többnyire a dal utolsó átkötő részénél szokták megszabni, hogy mettől meddig tartsanak ezek az improvizált hangok. (pl.: Jessica ad-libjei a Genie első változatából)

dance break
A dance break általában az MV-ben szereplő azon ~15-20 másodperc, ahol (főként ének nélkül) a táncra fókuszál a dal. Ilyenkor csillogtathatják meg tehetségüket a fő és vezértáncosok. Az albumon levő felvétel nem minden esetben tartalmazza a dance break másodperceit. (dance break pl.: ITT, ITT, ITT és ITT)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése