Átmeneti idolcsapatok - My k-blog

2017. június 27., kedd

Átmeneti idolcsapatok


Az alábbi cikkben egy rövid bevezetőt találhattok olyan csapatokról, melyeket átmeneti promóciókra terveztek.

Miről is van szó?
 Egyre több és több olyan idolcsapat alakul meg, melyek nem permanens promóciókra rendezkednek be. Például a Big Byung mindössze a nézők szórakoztatásának céljával alakult meg, humoros dalokat adtak elő. Az idő teltével, azonban ezek a csapatok már egyre kidolgozottabb és komolyabb promóciókra lettek tervezve, konkrét koncepciókkal és menedzseléssel mögöttük.

Miért?
 Felmerülhet a kérdés, hogy mi ebben a ráció? Miért jó már a debütálás napján tudni pontosan, hogy mikor fog a csapat felbomlani? Ezek az átmeneti csapatok először már debütált idolokból alakultak meg, ami így, remek kollaborációs lehetőségnek minősült. Egy-két kislemez, pár fellépés és vége. Ez tulajdonképpen az ügynökségen belüli kollaborációs csapatok egy új szintre emelése, ami összekapcsolja a különféle ügynökségeket és új kapukat nyit meg, hogy az előadók kipróbálják, milyen is lehet együtt dolgozni. Az ilyen csapatok hamar népszerűvé váltak, hiszen egy teljesen új felállás született, az előadókat pedig olyan oldalukról ismerhettük meg, amiket általában nem mutattak meg. Ilyenkor mindenki kiszakad a megszokott környezetből, kimozdul a csapat szokásos koncepciójából, más producercsapattal, esetleg idegenekkel kell együtt dolgoznia. Az előadó számára tehát jó tapasztalat és promóció egyben, míg a rajongóknak csupa öröm, látni, ahogyan az elképzelt "álomcsapatok" megalakulnak.
 Mindeközben a zeneipar rájött arra, hogy a gyakornokok tolonganak a debütálás lehetőségéért, a verseny azonban egyre szorosabb. Az ügynökségek saját gyakornokaikat versenyeztették, hogy a rajongók kiválogassák kedvenceiket. (Pl. NO.MERCY, WIN: Who is The Next? stb.) Ekkor jött a csavar.

Élen jár a "Produce 101"
 A "Produce 101" első évada meghozta a teljes áttörést. Nem csupán azért, mert gyakornokokból állította össze a csapatot, hanem azért is, mert különféle ügynökségektől érkeztek a szerencsét próbáló énekespalánták. Egy teljesen új színfolt került a zenei palettára. A kellemes és hasznos összekötéseként is értelmezhető ez a verseny, hiszen a rajongók választhatták ki, hogy kiket látnának szívesen egy csapatban, így a sikert szinte már elkönyvelhették az ügynökségek, illetve a gyakornokok számára is egy álom valósulhat ezzel meg. Ritkán sikerül csapatokat úgy menedzselni, hogy két ügynökség osztja meg ezt a feladatkört, ez pedig különösen nehéznek minősül, ha pl. 8 különböző ügynökségtől érkeznek a csapat tagjai és egy kilencedik menedzselése alá kerülnek. Egy rendkívül költséges befektetés ez, ezért első körben az I.O.I-ért sem tolongott sok cég, akik szárnyuk alá vették volna a lányokat. Noha a lányok bő egy év leforgása alatt olyan sikereket értek el, amiről más előadók álmodni sem mertek, ezt a népszerűséget egyik cég sem láthatta előre. A második évad már igen ígéretesnek indult az első évad után, s ugyanazt a mintát követve egy újabb átmeneti csapat megalakulását eredményezte.




Big Byung (빅병)

Big Byung egy kollaborációs idolcsapat, amit Defconn és Jung Hyungdon a "Hitmaker" spin-off műsor során alkottak meg. 2014. augusztus 14-én adták első, vicces számukat, a "Stress Come On"-t. Tagjai N és Hyuk (VIXX), Jackson (GOT7) és Sungjae (BTOB). A spin-off csapat olyan népszerűvé vált, hogy 2015-ben kiadták második dalukat, mely az "Ojingeo Doenjang" nevet kapta.

➞ Bővebben a csapatról itt olvashattok.

Chamsonyeo (참소녀)

Chamsonyeo lényegében a korábbi évadban debütált, Big Byung testvércsapata, melynek tagjai G.NA, Lizzy (After School), Youngji (KARA) és Soyhun (4Minute). A csapat szintén a "Hitmaker" sorozat keretein belül alakult meg 2015-ben jelent meg első daluk, a "Magic Words", amely a "cuki hip-hop" kategóriát képviseli, ehhez pedig a megfelelő szintű aegyo-tehetségre van szükség, hogy hitelesen elő lehessen adni.

➞ Bővebben a csapatról itt olvashattok.

Unnies (언니쓰) (1. évad)

Az Unnies az "Unnies' Slam Dunk" műsor résztvevőinek különféle álmai, céljai voltak, ezeknek megvalósítását pedig a show dokumentálta. Min Hyo Rin színésznő álma az volt, hogy debütálhasson egy lánycsapatban. Park Jin-young ezért megalkotta az Unnies csapatot, melynek tagjai a műsor tagjai voltak, név szerint Ra Mi-ran színésznő, Kim Sook humorista, Hong Jin Kyung modell és műsorvezető, Min Hyo Rin színésznő, Jessi a rapper és Tiffany a Girls' Generation-ből. Dalukat természetesen Park Jin-young írta, ez pedig a "Shut Up" címet kapta. A dalban Yoo Hee-yeol is közreműködött, de a klipben feltűnik Kyungri (9MUSES), Jackson (GOT7) és még Sleepy is! A csapat a KBS Music Bank színpadára állt a számmal. Az Unnies bája, hogy a tagok többsége nem képzett énekes és táncos, mégis egy szórakoztató és élvezhető előadással lepték meg a közönséget.

Unnies (언니쓰) (2. évad)

Mondanom sem kell, az "Unnies' Slam Dunk" olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy egy második évad követte az elsőt. A műsor résztvevői természetesen változtak, azonban a show második évada jobban fókuszál az Unnies "következő generációjának" megalakítására. A tagok Kim Sook humorista, Hong Jin Kyung, Kang Ye Won színésznő, Han Chae Young színésznő, Hong Jin Young énekesnő, Minzy és Jeon Somi. 2017. május 12-én érkezett közös számuk a "Right?", ám kislemezükön a "La La La Song" is helyett kapott. Természetesen a 2017-es csapat is fellépett a Music Bank színpadán.

I.O.I (아이오아이)

 Az I.O.I egy igen emlékezetes, 11 tagból álló projektcsapat volt, melyet a "Produce 101" első évadának 11 finalistája alkotott. A verseny óriási siker volt, melyet már csak a győztes csapat érdemei tetéztek. A 11 tagot 101, különféle ügynökségtől érkező gyakornok közül választhatta ki a közönség szavazás útján. A csapat szerződése szerint debütálásától számított egy évig promótált, majd felbomlott. A lányok hivatalosan "Chrysalis" minialbumukkal debütáltak 2016 májusában, a YMC Ent. menedzselése alatt. Rengeteg műsorban jelentek meg, különféle termékeket reklámoztak, három reality showt is forgattak, népszerűségük az egekbe szökkent és minden, amihez a lányoknak köze volt felkapottá vált. "Very Very Very" daluk elsöprő slágerré vált, mellyel díjat is nyertek, azonban a "Whatta Man" feldolgozásuk is igen nagy népszerűségnek örvendett.
 A lányok első, s utolsó koncertje 2017. január 20. és 22. között került megrendezésre, január 29-én az I.O.I pedig hivatalosan felbomlott. A lányok végül mind visszatértek eredeti ügynökségükhöz és ott debütáltak újra. Noha a csapat ideje a kezdetektől fogva meg volt szabva, sokan mégis a K-Pop egyik legszomorúbb felbomlásának tartják az I.O.I esetét.
 A dolgok szépsége talán abban rejlik, hogy a 11 tag barátsága igen szorosra fűződött az együtt töltött idők alatt. A tagok továbbra is tartják a kapcsolatot, többen a "Produce 101" második évadának fináléján is részt vettek, illetve, ha tehetik, összefutnak egy-egy kép erejéig a színfalak mögött.

➞ Bővebben a lányokról itt olvashattok.

I.B.I (아이비아이)

Az I.B.I neve nem véletlenül hasonlít kísértetiesen az I.O.I-ra. Több rajongót is bántott, hogy kedvenceik nem jutottak a "Produce 101legjobb 11 versenyzője közé, s nem debütálhattak. Ezek a rajongók egy képzeletbeli csapatról kezdtek szerkesztett képeket megosztani, melynek öt tagja Lee Haein (Elephant Media), Kim Sohee (Music Works)Yoon Chaekyung (DSP Media), Lee Suhyun (HYWY Ent.) és Han Hyeri (Star Empire Ent.) voltak. Ezt látván a LOEN Ent. úgy döntött, hogy megvalósítja ezt. 2016. augusztus 8-án debütáltak "Molae Molae" kislemezükkel. Nevük az "I Believe It" (elhiszem) rövidítése, mely a rajongók és a lányok közös álmának elérését szimbolizálja. A projektcsapat közös munkálatait a LOEN Ent. vette kezeibe az I.O.I-hoz hasonlóan – a tagok mindeközben saját ügynökségeihez tartoztak. A lányok a felléptek a Music Bank színpadán, egy rövidke reality műsort is forgattak, illetve egy kisebb guerilla koncertre is sort kerítettek. A csapat mindössze 2016-ban volt aktív. Chaekyung ezután az April, míg Suhyun a DAYDAY lánycsapat tagjává vált.

C.I.V.A (씨아이브이에이)

C.I.V.A szintén egy olyan projektcsapat, mely egy műsor, név szerint a "The God of Music 2" kedvéért alakult meg. A három tag közül ketten az I.B.I tagjai is voltak, ők Yoon Chaekyung és Kim Sohee. A trió harmadik tagja Lee Soomin színésznő. A Lee & Tak Ent. menedzselése alatt álló csapat mindössze egy dalt adott ki, mely egy feldolgozás. A "WHY" című dalban Miryo is közreműködött. A csapat nevét a "WHY" dal eredeti előadója, a DIVA ihlette. A "d" betűt egy "c" betűre cserélve kapjuk meg a csapat nevét, ami azt jelenti, hogy ők a DIVA egy új szintre lépett változata, mivel a c előrébb szerepel az ábécében, mint a d. Rajongóik a CIVARaGhi nevet kapták.

BOYS24 (소년24)

A "BOYS24" egy nagyszabású program, melynek célja az volt, hogy a verseny végeztével egy permanens fiúcsapat alakuljon meg. Az odáig vezető út rögös volt azonban. A több, mint 4000 jelentkezőből 49 jutott be, végül pedig 27-en jutottak a végső felállásba. A "Produce 101"-nal szemben ebben a versenyben csak olyan fiúk vehettek részt, akiket nem kötött gyakornoki szerződés semmilyen ügynökséghez. A BOYS24 egyben a debütálás előtt álló, nagy létszámú fiúcsapat neve is egyben. Több "Unit" (jelentése: egység) csapat alakult meg a versenyen belül, melyekből 4 győztes unit került ki. A verseny itt vált élessé: ezekből a unitokból akár továbbiak is formálódhattak, melyek valódi promóciókba kezdhettek, az állandó BOYS24 előadó helyszínen kívül. A Black Unit pontosan ilyen volt, 9 taggal, akik "Steal Your Heart" dalukkal debütáltak és Dél-Koreán kívül is felléphettek. A promóciók zárultával, miután mindegyik fiú megmutathatta magát a közönségnek hivatalosan, került kiválasztásra a permanens fiúcsapat (IN2IT) 9 tagja, mely hamarosan nyolcra redukálódott.

Sunny Girls (써니걸스)
kép forrása
Az SBS "Inkigayo Music Crush" projektjének első részeként alakult meg a Sunny Girls, melynek tagjai Eunha (GFriend), YooA (Oh My Girl), Cheng Xiao (Cosmic Girls), Nayoung (Gugudan) és Nancy (Momoland). 2016. november 27-én adták ki közös dalukat, a "TAXI"-t. Noha a csapat egyedül az Inkigayo színpadán lépett fel, mégis az az érzésünk támad, ha meglátjuk őket, hogy ők egy valódi idolcsapat.

Girls Next Door (옆집소녀)

A Girls Next Door a "Let's Only Walk The Flower Roadműsorban alakult meg. A variety dorama műsor és egyben a csapat tagjai Moonbyul (MAMAMOO), Seulgi (Red Velvet), YooA (Oh My Girl), Sujeong (Lovelyz), D.ana (Sonamoo), az I.B.I és C.I.V.A tagjaként megismert Kim Sohee és az I.O.I egykori tagja, Jeon Somi. Első közös daluk a műsor második betétdalaként jelent meg. A "Deep Blue Eyes" dalt Jinyoung (B1A4) írta. A lányok dalához még egy Dance Practice videó is megosztásra került.

Wanna One (워너원)

Óriási hír volt, amikor bejelentésre került a "Produce 101" második évada 101 fiúgyakornokkal, azonban mégsem meglepő, látván az első évad sikerét. A 11 tagú Wanna One tagjai már debütálásuk előtt számos reklámfelkérést kaptak, debütálásuk pedig bombasiker volt az "Energetic" promóciókkal. A srácok Dél-Korea legnagyobb stadionjában tarthatták debütáló koncertjüket, a Gocheok Sky Dome-ban, ahol korábban csak olyan dél-koreai előadók léptek színpadra, mint a BIGBANG, Sechs Kies, EXO vagy BTS.

➞ Bővebben a fiúkról itt olvashattok.

JBJ (제이비제이)

A "Produce 101" versenyzőkből álló JBJ körülbelül az első évad I.B.I sémáját követné, hiszen ugyanúgy olyan tagok alkotnák, akik nem jutottak a győztesek közé, ám a rajongók szívesen látnák őket promótálni. A csapat tagjai Kwon Hyunbin, Kim Yongguk, No Taehyun (Kid Monster; HOTSHOT), Takada Kenta, Kim Donghan és Kim Sangkyun (A-Tom; ToppDogg). A tagok jó barátságot kötöttek a verseny alatt, végül pedig még egy közös selcát is készítettek. A debütálásukat a CJ E&M segítette. A csapat olyan sikeressé vált, hogy a rajongók petíciót indítottak, hogy mégse bomoljon fel.

➞ Bővebben a fiúkról itt olvashattok.

Rainz (레인즈)

A "Produce 101" második évada épp olyan gyümölcsöző, mint az első volt, hiszen a nyertes csapat és JBJ debütálásán kívül beharangoztak még egy sub-unitot is, akik a Rainz nevet kapták. A csapat egyik producere Ryan Jhun volt, aki a "Pick Me"-t és "Super Hot" dalokat is szerezte a második évadhoz. A tagok Joo Won Tak, Hong Eun Ki, Lee Ki Won, Byun Hyun Min, Seo Sung Hyuk, Kim Sung Ri, illetve Jang Dae Hyun.

➞ Bővebben a fiúkról itt olvashattok.


UNB (유앤비)

A UNB a "The Unit" verseny 9 fiú győzteséből álló átmeneti fiúcsapat, melynek szerződése 7 hónapra szól. A "The Unit" olyan idolok számára kívánt új lehetőséget nyújtani, akik korábban már debütáltak, viszont nem tudtak ténylegesen befutni. A csapat 2018. február 11-én alakult meg hivatalosan, ugyanebben a hónapban pedig a Music Bank színpadán is felléptek. Március elején, a UNI.T-vel együtt tartották első, "Thanks To" néven futó fanmeetingjüket. Debütáló minalbumuk, a "BOYHOOD" áprilisban jelent meg.

➞ Bővebben a fiúkról itt olvashattok.

UNI.T (유니티)

A UNI.T a "The Unit" verseny 9 női győzteséből álló átmeneti lánycsapat, melynek szerződése 7 hónapra szól. A "The Unit" olyan idolok számára kívánt új lehetőséget nyújtani, akik korábban már debütáltak, viszont nem tudtak ténylegesen befutni. A csapat 2018. február 11-én alakult meg hivatalosan, ugyanebben a hónapban pedig a Music Bank színpadán is felléptek. Március elején, a UNB-vel együtt tartották első, "Thanks To" néven futó fanmeetingjüket. Debütálásukra májusban került sor a "Line" című minialbummal.

➞ Bővebben a lányokról itt olvashattok.

IZ*ONE (아이즈원)


A "Produce 101" harmadik évada új koncepciót mutatott be, a műsor neve pedig "Produce 48" lett. Összesen 96 versenyző - köztük mind koreai, mind japán gyakornokokkal - mérte össze tudását, melyből a 12 döntős nyerte el az IZ*ONE tagjaként való debütálás jogát. Az IZ*ONE-ba 9 koreai és 3 japán versenyző jutott be. A csapat 2018 októberében debütált a "COLOR*IZ" minialbummal, mely szép sikerrel indította a lányok karrierjét. A csapat várhatóan 2021-ben fog felbomlani, szerződésük ugyanis 2,5 évre szól.

➞ Bővebben a lányokról itt olvashattok.

X1 (엑스원)

A "Produce 101" negyedik évada, a "Produce X 101" ugyanolyan sikeres lett, mint ez előzőek. Összesen 101 versenyző mérte össze tudását, melyből a 10+1 döntős nyerte el az X1 tagjaként való debütálás jogát. A csapat 2019. augusztus 27.-én debütált az "Emergency: Quantum Leap" című mini albummal. 5 éves szerződést írtak alá, így a csapatnak 2024-ben kellett volna felbomlania, viszont a műsor producerét, Ahn Joo Young-ot lecsukták és bevallotta, hogy mind a 11 tag ki lett választva még a döntők előtt. Ez a kijelentés negatív reakciót váltott ki és a bandának több fellépése is törölve lett. A tagok ügynökségei több megbeszélés után eldöntötték, hogy mindenféle búcsú nélkül 2020. január 06.-án felbomlik a banda.

➞ Bővebben a csapatról itt olvashattok.

1THE9 (원더나인)

Az "Under Nineteen" egy 2018 novemberében a  Munhwa Broadcasting Corporation által szervezett túlélőshow volt, melyben 57 - 19 évnél fiatalabb - fiúgyakornok versenyezett a végső csapatba jutásért, avagy a debütálás jogáért. A nyerteseket 2019 februárjában hirdették ki. A csapat szerződése szerint a tagok egy éven át fognak egy csapatként promótálni, majd annak lejártával felbomlanak. Hivatalosan 2019 áprilisában debütáltak a ''Spotlight'' című albumukkal. A csapat hivatalosan 2020. augusztus 08.-án oszlott fel. A rajongóktól a "Good Bye 1THE9" című mini albummal búcsúztak el.

➞ Bővebben a csapatról itt olvashattok.


Rina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése