A BÁLNA, MINT SZIMBÓLUM - My k-blog

2017. június 6., kedd

A BÁLNA, MINT SZIMBÓLUM


Aki egy kicsit személyesen is ismer, az tisztában van azzal, hogy eszméletlenül szerelmes vagyok a bálnákba, és egy kicsit örömmel veszem észre, hogy egyre mainstreamebb ez a bálna-dolog. Összegyűjtöttem pár olyan kpop előadót, akiknek videóklipjükben, vagy dalszövegükben megjelenik a bálna, mint szimbólum, vagy akár metaforaként. Egy újabb, kissé személyesebb hangvételű cikk, ami nemcsak a kpopot, hanem a bálnákat is előnyben részesítik.


A VILÁG LEGMAGÁNYOSABB BÁLNÁJA
Az 1990-es években japán bálnakutatók vettek észre az északi Pacifikus óceánban egy bálnát (vélhetően kék bálna, mert felvették a hangját is, és inkább a kék bálna hangjához hasonlít) ami furcsamód egészen egyedül tengette az életét az óceánban. Ami meglehetősen furcsa volt, mert a bálnák életmódjára egyáltalán nem jellemző ez az egyedüllét. Több éves kutakodás után kiderült, hogy a bálnának miért nincs egyáltalán senkije sem: a többi bálnához hasonlóan ez a bálnaegyed csak 52 Hertzben tudott megszólalni, amit a többi társa egyáltalán nem hall meg – egy kék bálna 10-39 Hertzben, míg egy barázdás bálna hangterjedelme 20 Hertzes. Ez az állat kapta meg „a világ legmagányosabb bálnája” címkét, illetve elnevezték Sabishii-nek, ami egy japán szó, melynek jelentése: „magányos”.

METAFORAKÉNT
Talán nem meglepő, hogyha ez a bálna, akár motívumként, de teret kap a médiában is. Hiszen magától értetődő a kérdés: mit jelenthet ez? A válasz pedig ott lehet magunk előtt, hogy habár ez a bálna különbözik a többitől, van benne mégis valami nagyon különleges: ezt pedig a következő kpop számok, legfőképpen az első kettő jól alá is támasztja.

BANGTAN BOYS – WHALIEN52 
A cím elsősorban meglehet, nagyon furcsa. Ez a szám a BTS The Most Beautiful Moment in Life Pt.2” albumán van rajta, és tulajdonképpen ez a negyedik szám az albumukon. Először nem értettem magát a címet, majd a magyar dalszöveget olvasván rájöttem, hogy a cím a „whale”, az „alien” és az „52”-ből jött össze. A számban habár teret kap a bálna mássága (vagyis ha úgy vesszük, az ember mássága), nem szabad elfelejtenünk, hogy másnak lenni nem feltétlen rossz – lehet, hogy kilógunk a sorból, de ettől még lehetünk különlegesek. Ennek a számnak voltaképpen azért örülök, mert a BTS nem a világ magányosaként próbálta ábrázolni a bálnát.


EXO – SING FOR YOU
A másik híresebb szám, amiben habár tudtommal egyáltalán nem kerül elő a dalszövegben a szó, mint bálna: a klipben annál inkább. Furcsamód nem is óceánban, ám ez nem is túlzottan probléma: az űrben lévő hosszúszárnyú bálna ábrázolásmódja talán még jobban melankolikussá teszi az akusztikus szám hangulatát. Ugyanis az űr is egyfajta hiányérzetet kelthet az emberben – a bálna ebben az esetben csak a szentimentális nyomatékosítás. Az egyedüllét, a magány és a hiátus megerősítése. A szám egyébként tényleg veszélyes, könnyen depresszívvé válhat tőle az ember, de annál inkább jó.


OH MY GIRL – LIAR LIAR
A lányok egy nemrégiben, tulajdonképpen 2015-ben debütált banda. A 2016-ban kijött számukban, a „Liar liar” című dalban kétszer is elhangzik a „bálna” kifejezés, a következőképpen: „magányos bálna vagyok a rózsaszín óceánban” – ez a sor egy olyan személyről szólhat, aki bár magányos, szerelmes gondolatai végett egy rózsaszín ködben él. Illetve, a másik: „Pinokkió van a bálna gyomrában” – ez akár jelenthetné azt, hogy az illető tudja, hogy a másik személy (tulajdonképpen akit szeret), hazudik neki. Egyébként, csak így érdekességképpen: valóban van egy rózsaszín – habár nem óceán, de tó, Ausztráliában.


   MONSTA X – WHALE HUNTING
Ez egy olyan szám, aminek a címe, nos, nem túlzottan előnyös – legalábbis számomra biztosan nem! Bálnát vadászni és ölni: vétek! Nos, de a dalszövegben, meg egyébként, a dalban nincs semmi olyan, ami valóban a bálnavadászatra utalna. Ez a dal egyébként egy OST, vagyis: egy betétdal az MMORPG egy újabb játékához, a Great Oceanhoz. A játéknak sincs túl sok köze a bálnákhoz, azon kívül, hogy a játékban tengeren vagyunk: ugyanis ez egy torpedószerű játék a gamereknek.


YOUNHA – RUN
A bálna egyébként nemcsak a híresebb előadók klipjeiben jelenik meg, hanem Younháéban is.


HA DONG QN – THE MAZE OF REALITY
Egy csodálatosabbnál csodálatosabb szám és klip egy bálnával és egy balladaénekessel.




   W&WHALE / W&JAS
Nem is nagyon kapcsolódik a bálnához, mint a koreai zeneiparhoz – vagy mégis? Mikor a cikkhez kerestem anyagokat, akkor találtam rá a W&Whale / W&JAS nevű duóra, a dél-koreai indie egyik duóalakjára. Ennek a duónak van egy „Whale Song” nevezetű száma, meg jó pár albumuk is. Az egyik tag művészneve pedig Whale.



   + ATTACK ON TITAN OPENING Tudom-tudom, nem koreai, de annál inkább ázsiai! A manapság felfelé ívelő, egyre híresebb anime második évadában különös jelenetre kaptam fel a fejemet, mikor a beszélő és szőrös óriás fut-fut, mellette pedig állatok jelennek meg: és ott van egy hosszúszárnyú bálna is! Azt még nem tudom, hogy mit jelenthet és mit keres egy bálna (vagy kettő?) szellemformában az animében, mindenesere egyre kíváncsibb vagyok.


      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése