K-lexika #5.1 - My k-blog

2016. június 18., szombat

K-lexika #5.1


A koreai pop-ipar előadóit generációkba sorolják. Jelenleg három generációt különböztetünk meg. Az elsőt 1992 és 2002 közé helyezik, tehát azon előadók tartoznak ide, akik ebben az intervallumban debütáltak.
Most ők kerülnek bemutatásra, a koreai zene, pop első jelentős alakjai. Kétség sem fér hozzá, hogy a legnagyobb nevekkel találkozhatunk az alábbiakban, akik sokban járultak hozzá a Hallyu jelenségéhez, annak terjedéséhez. Közülük többen már felbomlottak vagy inaktívak, de akadnak olyanok is, akik napjainkban is aktívak!
  A cikk első felében nyolc előadóról olvashattok, a másik fele pedig hamarosan érkezik!



Seo Taiji & Boys (서태지와 아이들) · 1992–1996
A trió tagjai Seo Taiji, Lee Juno és Yang Hyunsuk (a YG Ent. alapítója) voltak. Seo Taiji és Hyunsuk először akkor találkoztak, mikor Taiji Hyunsuk-tól vett táncleckéket. Később csatlakozott Juno, aki Dél-Korea legjobb táncosai közé tartozott. A tánccsapatot 1991-ben alapította Seo Taiji, melynek táncosai és háttérénekesei volt Hyunsuk és Juno. Taiji egy újféle hangzást próbált ki, ami akkor ismeretlen volt. Eredetileg nem voltak tervei, hogy csapatot alkosson és debütáljon, ám a trió óriási sikernek örvendett.
1992 áprilisában debütáltak "I Know" c. dalukkal, melyet az MBC tehetségkutató műsorában teljesen negatívan értékelt a zsűri. A szám és az album azonban, melyen ez szerepelt akkora sikert aratott a koreai hallgatóság körében, hogy 17 héten át volt listavezető, mellyel rekordot döntött. Ezt a rekordot csak a BIGBANG döntötte meg, "Lies" c. dalával. A csapat olyan témákat hozott felszínre dalszövegeiben, melyet a legtöbben nem mertek emlegetni, miközben ezeket változatos stílusú zenei alapokkal egészítette ki.
1996 januárjában, mikor a banda fénykorát élte Taiji váratlan döntést hozott, mely szerint visszavonulnak. Rajongók millióit érte csalódás a hírek hallatán. Utolsó, negyedik stúdióalbumuk abban az évben jelent meg, ami egy válogatás volt. Juno és Hyunsuk saját céget alapítottak, míg Taiji az Egyesült Államokba, majd szólókarrierbe kezdett. Ma úgy emlegetik őt, mint a "kultúra elnöke", a trióra pedig úgy tekintenek az emberek, mint előadók, akik mély benyomást tettek a dél-koreai zeneiparra.



H.O.T. (에이치오티) · 1996–2001
Candy? Candy! Azt hiszem nincs olyan K-pop rajongó, aki ne látott volna egy feldolgozást, vagy csak hallott volna erről a dalról, mert a 'Candy' bizony az ő daluk. Az H.O.T. egy nagy népszerűségnek örvendő fiúcsapat volt, melyet Lee Soo-man, az SM Ent. főnöke hozott létre. 1996 szeptemberében debütáltak "We Hate All Kinds of Violence" albumukkal. Nevük azt jelenti "High-five Of Teenagers" azaz "tinédzserek pacsija". A tagok Moon Hee JoonJang Woo HyukTony AnKangta és Lee Jae Won voltak, akik ma már szóló karriert folytatnak. Őket tartják az első igazi koreai fiúbandának, akik az idol csapatok számára járható ösvényt tapostak.
Dél-Koreán kívül rendkívül népszerűek voltak Tajvanban, Kínában és az Amerikában élő ázsiaiak körében is. Továbbá az H.O.T. volt az első koreai banda, akik milliós számú eladást tudhattak magukénak, noha akkoriban Dél-Korea pénzügyi válságon ment keresztül. Rengeteg reklámban szerepeltek, sőt saját italmárkájuk is volt! Első K-Pop bandaként, 1998-ban már a Seoul Olympic Stadium színpadán álltak. A rajongók fehér esőkabátokat viseltek és fehér lufikkal érkeztek, ezzel megalkotva az első óceánt, ami hófehérré varázsolta az egész stadiont, így megalkotva az első óceánt, amik ma oly híresek. 1999. június 25-én az H.O.T és S.E.S felléptek Michael Jackson "Michael Jackson and Friends - The Adventure of Humanity" koncertjén. Utolsó albumuk készítésekor már a tagok aktívan vettek részt a dalszerzésben, Heejoon és Woohyuk pedig a koreográfiák tervezésében is.
2001 májusában a tagok szerződései lejártak, állítások szerint pedig pénzügyi problémák akadtak, melynek eredményeként Woohyuk, Tony An, Jaewon elhagyták az SM cégét. A valódi okok persze sosem kerültek nyilvánosság elé.  Összesen 5 stúdióalbumot adtak ki karrierjük során. A három kivált tag megalapította a jtL triót, melynek munkáját Lee Soo-man erősen próbálta akadályozni. A tagok közt is feszültséget váltott ki a kettészakadás, azonban mára úgy tűnik, ez enyhült. 2003-ban azonban a trió felbomlott, a tagok pedig szólókarrierbe kezdtek. Woohyuk saját tánciskolát nyitott, Tony An megalapította saját cégét és a ma is ismert Skoolooks márkát. 2005-ben Heejoon is elhagyta a céget és sajátot alapított. Tulajdonképpen Kangta az egyedüli tag, aki továbbra is az SM szárnyai alatt maradt, ahol szólókarrierbe kezdett mind énekesként, mind színészként. Nem csupán Dél-Korea, de Kína és Tajvan területén is igen nagy népszerűségnek örvend.
Kangta elárulta, hogy szívesen összehozna egy közös találkozót vagy előadást is a tagokkal, ám azt is hozzátette, hogy a beosztásuk miatt ez nem lenne egyszerű. 2011. március 7-én, mikor Jaewon leszerelt a hadseregből a tagok együtt üdvözölték őt ━ ezt tartják az H.O.T felbomlás utáni találkozójának. Újabb pletykák pedig 2015-ben merültek fel, melyek szerint esetleg a 2016-os év során 20. évfordulójuk alkalmából tartanának egy koncertet. Lee Soo-man teljes mértékben támogatta az ötletet, ám a tagok tagadták ezeket a pletykákat és továbbra sem biztos semmi.


Sechs Kies (젝스키스) · 1997–2000; 2016
A Sechs Kies v. 6kies a Daesung Entertainment (mai nevén DSP Media) alatt megalakult fiúbanda volt, akik 1997-ben debütáltak "학원별곡" dalukkal. Nevük azt jelenti "hat kristály". A tagjai Jiwon, Jaejin, Jaeduc, Sunghoon, Jiyong és Suwon voltak. Jiwon és Sunghoon, a cég által elsőként felfedezett két tehetség, eredetileg egy hip-hop duóként debütált volna, ám látva az H.O.T sikerét a cég újragondolta terveit és egy hat tagból álló banda mellett állapodott meg. Jaeduc és Jaejin egy táncos videót küldtek el a meghallgatásra, Suwon személyesen látogatott el a meghallgatásra, Jiyong pedig Sunghoon által vált a hatodik taggá. A banda két 3-3 fős alformációra bomlott: Black Kies (Jiwon, Jaejin, Jaeduc) és White Kies (Sunghoon, Jiyong, Suwon).
Debütálásuk után több díjat is megnyertek, és hamarosan nemzetközi turnéra indultak. Egy évvel később megjelent saját filmjük 'Seventeen' címmel, visszatérő "Roadfighter" daluk pedig egymás után kétszer is győztes lett az SBS Inkigayo műsorban, ami már akkoriban is nagyon különleges érdem volt. Az év végén számos Bonsang díjat megnyertek olyan neves díjátadókon, mint a Golden Disk Award, SBS Music Awards vagy KMTV Korean Music Awards. A Sechs Kies valódi legendának számított, mivel széleskörű zenei stílusokkal dolgoztak, ezzel bizonyítva, hogy a koreai zene többről is szól, mint a hagyományos trot zene, amelynek hallgatására egykor szüleik kényszerítették a koreai fiatalokat. 2 éves évfordulójuk alkalmából egy különleges rajongói találkozót tartottak, ami a mai találkozók elődje volt. A negyedik albumukba fektetett munka sajnos nem tudott megtérülni, mert ekkor már a felbomlás veszélye fenyegette a bandát.
2000. május 18-án a banda egy sajtótájékoztató keretén belül elmondta, hogy a csapat visszavonul a zeneiparból. Akárcsak a Seo Taiji & Boys, úgy érezték, hogy karrierjük csúcsán szeretnék abbahagyni. 2000-ben, a Dream Concert színpadára álltak utoljára. Ezen év augusztusában egy utolsó dalt osztottak meg online, melyet a rajongóknak írtak, ez pedig a "Thanks" címet kapta. Összesen 5 stúdióalbumot adtak ki karrierjük során. 
16 évvel felbomlásuk és az utolsó fellépésük után, a csapat 2016. április 14-én tartott egy koncertet. Május 11-én meglepő hírek érkeztek, melyekből megtudtuk, hogy a Sechs Kies - Jiyong kivételével - szerződést kötött a YG Entertainmenttel, amely további munkálatokra enged bennünket következtetni!


Shinhwa (신화) · 1998–
A SHINHWA egy hat taggal rendelkező fiúbanda, akik az SM Entertainment szárnyai alatt debütáltak. A tagok Eric Mun, Jun Jin, Lee Minwoo, Andy Lee, Kim Dongwan és Shin Hyesung. Ők a leghosszabb idő óta fennálló fiúbanda Dél-Koreában. Nevük azt jelenti "mítosz", "legenda".
1998. március 24-én jelent meg első, "Resolver" című lemezük. Negatív értelemben úgy is hívták őket, mint a "második H.O.T". Első albumuk nem ért el különösebb sikereket, ami miatt majdnem fel is bomlott a Shinhwa. Második lemezük kiadásakor már kezdtek letérni a "flower boy" koncepcióról és egy, a megszokottól eltérőre tértek át. A banda harmadik, "Only One" albuma lett az első olyan, amely első helyen végzett egy zenei listán, ahol egyébként 24 héten át tudott fennmaradni. Az év végén már három díjat is bezsebeltek, gondosan megtervezett koreográfiájuk pedig ugyancsak figyelmet vont a fiúkra. 2000-ben tartották meg első koncertjüket. Negyedik albumuk megjelenése egybeesett a Hallyu terjedésével, s ekkor tett először szert nemzetközi hírnévre. A banda egyre nagyobb sikernek örvendett és stabil előadókká váltak, ebből fakadóan azonban egyre több botrányba próbálták őket keverni és plágiummal is vádolták őket. 2002-ben állították fel a leghosszabb idő óta fennálló fiúbanda rekordját, mikor megjelent hatodik albumuk.
2003-ban történt az első nagyobb nemzetközi áttörés, amikor "Perfect Man" daluk 10. helyen végzett egy szingapúri-mandarin listán. Ezután már a Shinhwa képviselte Dél-Koreát a Japan's Asia Dream koncerten.
Amikor a banda szerződése lejárt az SM felajánlotta annak megújítási lehetőségét, kivéve Dongwan-nak. A többi tag, különösen Eric, a leader ezt ellenezte, s ekkor úgy döntöttek hogy a Good Entertainmenttel kötnek szerződést, azonban ahhoz, hogy nevüket törvényesen tovább használhassák egy másik cég alatt ezt bíróság elé kellett vinniük. 2003 a szóló tevékenységek éve volt, mivel szerződésük csak 2005-re vált hivatalossá.
2004 decemberében a Shinhwa 'Daesang(Az év legjobb előadója) díjat nyert a Seoul Gayo Daesang díjátadón, majd pár héttel később az SBS Gayo Daejun díjátadó 'Daesang' díját is elnyerték. Ebben az évben a Shinhwa nyerte a legtöbb díjat, több, mint tizenhármat. Később abban az évben egy tábort szerveztek, ahol rajongóikkal töltötték az időt.
A 2005-ös és 2007-es évben is voltak hiátusaik, olyankor szóló tevékenységeket folytattak a tagok. 10. évfordulójuk megünneplése után a tagok lassanként bevonultak, hogy letöltsék kötelező katonai szolgálatukat. 2011-ben megalapították a Shinhwa Company néven futó ügynökséget, K-Pop csapatként elsőként. A cég a közös, csapatos munkákat irányította, míg az egyéni munkák azon cégekhez tartoztak, ahová egy-egy tagot a szerződése kötötte. 10. stúdióalbumukat 2012-ben adták ki "The Return" néven, hiszen 4 év után ez volt az első nagy visszatérésük. 2013-ban bejelentették a csapat újabb hiátusát, miután megjelent 11. nagyalbumuk. 15. évfordulójuk alkalmával tartott koncertjeikre 5 percen belül elkeltek a jegyek. A következő évfordulós koncertjükre szóló jegyek árusításakor az oldal, ahol megvásárolhatók voltak a jegyek összeomlott a sok-sok kattintástól. Andy eközben szerencsejátékkal kapcsolatos botrányba keveredett, aki ezután elvonult a közönség elől, míg Dongwan Kanadában tanult, hogy fejlessze angoltudását.
2015 januárjában, az SBS Inkigayo 800. epizódjában, lépett fel a banda ismét teljes létszámmal, 8 év után először. Februárban megjelent 12. nagyalbumuk "WE" néven.
A csapat a mai napig aktív és töretlenül nagy sikernek örvend, talán nem is merész kijelenteni, hogy világszerte, hiszen ők a Hallyu szerves része voltak. Számos koncepciót próbáltak ki, az általuk felvett új stílusok trenddé váltak, az idő teltével már maguk írták a dalszövegeiket, de népszerűek voltak, mint táncoscsapat is. Azt is mondogatták az emberek, hogy a mozdulataikat csak nagyon kevesen tudják utánozni.
Minden tag énekesi szólókarrierbe kezdett, Eric kivételével, aki inkább színészként dolgozott a csapat egy-egy hiátusa alatt.


S.E.S. (에스.이.에스) · 1997–2002
A lánytriót tartották az H.O.T női verziójának. Ők voltak a K-Pop első sikeres lánybandája, akik szintén az SM Entertainment alatt dolgoztak. Tagjai Bada (korábban Sea), Eugene és Shoo voltak - neveik kezdőbetűiből ered a csapat neve is. 1996-ban hallotta Lee Soo-man Bada énekét, Eugene egy videót küldött a cég számára, Shoo pedig egy rendes meghallgatás során került be.
1997-ben megjelent első, "I'm Your Girl" albumuk. Külsőre ártatlan, aranyos volt megjelenésük, de ugyanakkor igyekeztek színpadi jelenlétüket is hangsúlyozni, mint előadók. A promotáló "I'm Your Girl" és "Oh, My Love!" dalok óriási slágerré váltak, ezáltal a S.E.S az eladások élére tört. A lányok több koncepciót is kipróbáltak, 1998-ban pedig egy japán albumot is megjelentettek, ami nem ért el jelentős sikert. Koreai kiadásaik között egy-egy japán albumot is igyekeztek piacra dobni, ám ezek közel sem részesültek olyan fogadtatásban, mint a koreai dalaik. 1999-ben jelent meg legsikeresebb albumuk, a "Love", mely 762.000 példányban kelt el ━ ez azóta is a női csapatok terén fenntartott rekord, mint legjobban kelő album. Az ehhez tartozó videoklip New York városában készült. 2000-ben már egy nőiesebb stílust adoptáltak, erőteljesebb R&B és jazz hangzást követtek. Ezután jelent meg "Show Me Your Love", majd "Be Natural" daluk, melyet 2014-ben feldolgozott a Red Velvet. Az előbb említett "Show Me Your Love" dal sikeressége véglegesen feljogosította a lányokat a 'K-Pop királynői' státuszára. A 2002-es "Choose My Life-U" albumukban már a domináns nő alakját vették fel és egy táncra fókuszáló előadással tértek vissza, az albumról pedig két dal is a listák tetejére kúszott. 
Az utolsó albumukhoz készült klipben a lányok már olyan jelenetekben - Bada sírva írt leveleket, Eugene pedig plüssöket vágott fel egy sötét szobában - láthatók, melyek rossz dolgokra utaltak. A klip végül nem váltott ki különösebb botrányt, mivel hivatalosan is bejelentették, hogy 2002 végén a S.E.S felbomlik. 7 koreai és 5 japán, azaz összesen 12 stúdióalbumot adtak ki karrierjük során. 2007-ben, 10. évfordulójuk alkalmával televíziós műsorokban szerepeltek. 2014-ben az 'Infinite Challenge' különleges adásában szerepeltek, ám Eugene ekkor már nem vett részt terhességére hivatkozva. Szólókarrierjüket tekintve Bada és Eugene énekesként folytatták, míg Shoo musicalszínészként. Eugene két album kiadása után úgy döntött inkább színészként és televíziós személyként szeretne tovább haladni. Shoo miután teljesen elhagyta az SM cégét 2010-ben debütált egyedül, mint énekes. Hármójuk közül Bada a legaktívabb, aki 2016 júniusában is adott ki új dalt. 2006-ban még voltak bizonytalan tervek egy újabb S.E.S albummal kapcsolatban, de végül ezt elvetették.


Baby V.O.X. (베이비복스) · 1997–2006
A Baby V.O.X a DR Music alatt megalakult tánccsapat volt. Nevük a "Baby Voices of Xpression" rövidítése, ami azt jelenti "a kifejezés babahangjai".  A legkiemelkedőbb K-Pop lánybandák között tartották őket számon, akár a S.E.S vagy Fin.K.L, akik mind a Hallyu részesei voltak. Tagjai eredetileg Yumi, Shiwoon, Hyunjung, Heejin és E-Z voltak, akik 1997 júliusában debütáltak "Hair Cut" kislemezükkel.
A csapat képét a Spice Girls inspirálta, ám ez nem tudta a hozzá fűzött reményeket beváltani. A népszerűtlen, első albumuk kiadása után Shiwoon és Hyungjung kiléptek, őket pedig Eunjin, Miyoun és Lee Gai helyettesítették. Ezután egy finomabb koncepcióra váltottak, az így kiadott "Ya Ya Ya" és "Change" dalok, melyek második albumukról jelentek meg, sokkal jobb fogadtatásban részesültek. 1999-ben Eunhye váltotta Lee Gai-t, aki kilépett, ekkor jelent meg az első lemezük, amely első helyen végzett egy zenei listán. A csapat egyre több műsorban szerepelt, népszerűségük pedig egyre csak nőtt. Kínában, Japánban és más dél-keleti országokban is szeretettel várták őket a rajongók. Népszerű "Coincidence" számukból egy különleges verziót is készítettek a 2002-es labdarúgó-világbajnokság tiszteletére, mely a nyár slágere volt. Hamarosan Szöulban tartottak koncertet, mely igen nagy népszerűségnek örvendett, 2004-ben pedig ők voltak az első koreai előadók, akik Mongóliában koncertet tartottak. 2003-ban megjelent hatodik albumukra számos előrendelés érkezett és több ázsiai ország zenei listájának élére is tört, kb. 610.000 példány kelt el belőle. Az albumról való "What Should I Do" daluk sikeres volt, ám az ezután megjelenő "The Wish" azonban már nem ért fel a korábbi elvárásoknak. A csapat hetedik, "Ride West" nevet viselő albuma volt az utolsó, ami tartalmazott koreai, angol, japán és kínai dalokat, illetve népszerű amerikai előadók is együttműködtek rajta. A sokszínű album azonban csak rövid időre került promotálásra és botrányba keveredtek az egyik közreműködő részének felhasználása miatt, amire nem biztos, hogy megvolt a joguk. Az album megbukott és nem tudott különösebb bevételt hozni.
Az utolsó öt tag Miyoun, Eunjin, Eunhye, E-Z és Heejin voltak. 2004 után a csapat hiátusra vonult, később Eunjin és Eunhye is kiléptek, 2006 februárjában pedig hivatalosan is felbomlott a Baby V.O.X.
2007-ben alakult a Baby Vox Re.V, amely a banda második generációjának számított, ám 2 év után teljesen felbomlottak. 2011-ben a DR Music megkísérelte a banda esetleges, harmadik generációs Baby V.O.X-át megalapítani, ám végül lemondott az egykori sikeres banda újraélesztéséről és a terveinek módosításának eredményeként debütált a RANIA.


Fin.K.L (핑클) · 1998–2005
A Fin.K.L a DSP Entertainment, igen nagy népszerűségnek örvendő lánybandája volt. Nevük a "Fin Killing Liberty" rövidítése, mely a szabadság elnyomása felé tanúsított ellenállást hordozza jelentésében. Tagjai Ock Joohyun, Lee Jin, Sung Yuri és Lee Hyori voltak. 1998-ban debütáltak "Blue Rain" albumukkal. A banda az R&B stílus vonalát követte, de utána kipróbálták a közkedvelt, könnyed pop-hangzást is, második albumukat pedig már balladai dalokkal töltötték meg. Harmadik albumukon több feldolgozás is található, amivel más korosztályokat is próbáltak megszólítani.
Utolsó stúdióalbumuk 2002-ben jelent meg, melyhez az első promotáló dal egy tragikus ballada volt, a második viszont egy pörgős, gyorsabb dal. A promócióknak hirtelen szakadt vége. A banda úgy döntött, hogy külön utakon folytatja, de nem bomlik fel. Lee Hyori és Ock Joohyun szólókarrierbe kezdtek, míg Lee Jin és Sung Yuri színésznői pályára léptek. 2005-ben visszatért a csapat egy digitális kislemezzel, viszont promóciók hiányában az album nem tudott jól teljesíteni és egy zenei listára sem került fel. A tagok tovább folytatták egyéni munkáikat. Yuri folytatta a színészkedést, ahol egyre sikeresebbé vált, Lee Jin először szerepelt filmben, Joohyun saját jógastúdiót nyitott, de emellett ő és Hyori is szólóénekesi karrierjét egyengette.
2006 őszén a tagok elhagyták a DSP Entertainmentet és különböző ügynökségekhez szerződtek. 2008-ban együtt felléptek egy előadás erejéig Lee Hyori koncertjén, 2010-ben pedig a Joohyun által vezetett műsorban láthattuk őket, ahol a másik három tag volt a vendég. A találgatások nem álltak meg, hiszen a csapat sohasem jelentette be, hogy hivatalosan feloszlana.


Jewelry (쥬얼리) · 2001–2015
A Jewelry a leghosszabb ideig fennálló koreai női csapat volt, mielőtt felbomlott. 2001-ben alakultak a Star Empire Entertainment szárnyai alatt.
A csapat tagjai eredetileg Jungah, Jihyun, Eunmi és Yoojin voltak, akik 2001-ben debütáltak "Discovery" albumukkal. A nem túl kiemelkedő eladások után Eunmi és Yoojin helyére Inyoung és Minah kerültek. Második, R&B balladákkal teli albumuk sokkal jobb fogadtatást kapott. "Again" és "Tonight" hamar népszerűvé tette őket. Következő albumuk koncepciója cuki és színes volt és noha az album sikeres volt, a banda nem szeretett volna ezért ismertté válni, ezért lemondott erről. 2004-ben beléptek a japán piacra is, majd visszatértek Dél-Koreába. Ezúttal egy nőiesebb koncepcióra váltottak, ami által felépítették azt a stabil hírnevet, ami által fennmaradhattak. 2006-ban egy koreai szünet következett, hogy Japán karrierjükre fókuszáljanak. Eközben Jihyun és Minah kiléptek, helyükre Baby J és Eunjung érkeztek 2008-ban. Ekkor megjelent "Kitchi Island" albumuk óriási siker lett. Az év végi díjátadókon Daesang díjat kaptak a legmagasabb online eladásokért.
2009 elején, a Baby J és Eunjung alkotta Jewelry S albanda debütált, a csapat együtt pedig nyáron tért vissza. Decemberben érkeztek a hírek, melyek szerint Inyoung és Jungah elhagyják a bandát, s ezután érkezett Semi, a Superstar K versenyzője. 2011-ben csatlakozott Yewon is, együtt pedig kiadtak egy kislemezt, ami nem volt olyan sikeres, mint korábbi munkáik. Yewon és Semi is csatlakoztak a Jewelry S albandához és egy újabb lemezt adtak ki. A banda legközelebb 2012-ben tért vissza, egy mini albummal. 2013 nyarán szintén újabb kislemezt adtak ki, ám ezután elcsendesült a média körülöttük.
2014 márciusában Eunjung szerződése lejárt, ő pedig nem kívánta azt megújítani. Yewon és Semi a tévében szerepeltek, ám továbbra sem érkezett további információ egy comebackről. Novemberben Baby J szerződése is lejárt, egy hónappal később pedig Semi sem újította meg szerződését. 2015. január 7-én a Jewelry hivatalosan felbomlott.

2 megjegyzés:

  1. hiányolom Raint :c
    Lee Soo Mant is (a karrierjét), de ő inkább a nulladik generáció :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Az az igazság, hogy ennek a cikknek volna még folytatása, de még nem sikerült befejeznem és feltöltenem, így jogosan érzed hiányosnak. >< A jövőben azonban (remélhetőleg) várható a folytatása! :)
      Rina

      Törlés