A K-pop és Korea Hatása a Nyugati Kultúrákra - My k-blog

2015. július 15., szerda

A K-pop és Korea Hatása a Nyugati Kultúrákra

A K-pop vagyis koreai pop zene több alapon is nyugszik, és külön műfajként tartják számon. A szubkultúraként számon tartott műfajban leginkább az úgynevezett idolegyüttesek dominálnak.

A koreai hullám, azaz a hallyu

A Boys Over Flowers egy csókjelenete.
A K-pop Ázsiában a legnépszerűbb különösen Japánban, de a koreai hullámnak (hallyu) köszönhetően  a többi kontinensen is egyre jobban terjedt. A koreai hullám a ’90-es években indult. Ez a kultúra, de legfőképp a sorozatok, zene és filmek külföldi terjeszkedését jelenti. Kialakulása hátterében a kulturális, társadalmi, illetve gazdasági változások állnak. Több elmélet is van a hallyu elindulásáról, illetve arról vajon mivel is vette kezdetét ez az egész. A Bécsi egyetem egyik kutatója szerint a hallyu a Stay in my heart(1997) című doramával kezdődött, míg egy szingapúri tanulmány szerint a What is love all about?(szintén 1997) a felelős mindenért. A doramák úgynevezett „második hulláma” pedig a Boys Over Flowers(2009)-szel indult útjának. Mint már említettem a hullám másik igen fontos exportja a k-pop. Elsőként a H.O.T című együttes került a kínai slágerlisták élére. A K-pop népszerűségének oka valószínűleg a nyugati zene saját szájízükre alakítása, de meg kell hagyni azt is hogy Koreában szinte mindenki jól néz ki.
A koreai hullám szintén hatással van a turizmusra is.

Ázsián kívül 

Az előző bekezdésben szinte csak Ázsiáról beszéltem, de most nézzünk át egy kicsit más kontinensekre is.  

-          Európa


Meggyőződésem, hogy ide legfőképp PSY és a Gangnam Style miatt jutott el a K-pop, ami 2012  novemberében Youtube legnézettebb videójának számított és egyben Guinness-rekord is ami lássuk be azért elég elképesztő. Ám ezelőtt is volt azért „élet” a koreai előadóknak Európában. Ezt bizonyítja a SHINee 2011-es Londoni koncertje, ezzel ők voltak az első k-pop előadók, akik koncertet adtak a városban. Ugyanebben az évben, nem is meglepettséget kiváltva a Big Bang elnyerte az MTV Music Awards legjobb nemzetközi előadónak szánt díját akik Britney Spearst nyomták le a versenyben.
A koreai előadók általában magas helyet foglalnak el a németországi VIVA zenei toplistáján is.
Magyarországon pedig több kosztümös doramát is vetítettek már.

-          Amerika
Rain a Nindzsagyilkos című filmben.

Több amerikai előadó (példának okán Kanye West) turnézik és dolgozik is K-pop sztárokkal. A  Billboard 2011-ben elindította a saját K-pop toplistáját. A Youtube is külön műfajként kezeli a K-popot. Rain lett az első színész, aki főszerepet kapott egy hollywoodi filmben 2009-ben.Két évvel ezelőtt pedig rajongóinak köszönhetően szerepelt a Time magazin 100-as listáján és később 2011-ben is.  A Wonder Girls pedig felkerült a Billboard Hot 100-as listájára.

Amerikában a doramákat legfőképp online és DVD-n nézik bár vannak külön ázsiai műsorokra specializálódott csatornáik is.


Összefoglalva tehát Korea nagyobb hatást fejt ki mint azt valaha is elképzeltük volna. Hogy miben rejlik a sikerek titka? Szerintem ezt a kérdést mindenki egyénileg tudná csak megválaszolni, de az biztos hogy a hallyu terjed és nem hinném, hogy mostanában sikerül megállítani.

K. Eszter,2014.07.12
(u.i.:nem hinném, hogy még találkoznunk, de puszilok mindenkit)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése